
Smacznie i zdrowo, czyli nasz udział w Projekcie "Posiłek w szkole i w domu - moduł 3".
Chcielibyśmy się Państwu pochwalić pewną bardzo radosną wiadomością!
Szkoła otrzymała 80 000 złotych wsparcia finansowego w ramach projektu „Posiłek w szkole i w domu – moduł 3” (na lata 2024 – 2028), dzięki któremu wyposażyliśmy szkolną kuchnię w nowoczesny sprzęt i stanowiska sporządzania potraw i mycia naczyń.
Doposażenie i poprawa standardu naszej kuchni pozytywnie wpłynęła na jakość przygotowywanych posiłków. Zastosowanie w codziennej pracy m.in. pieca konwekcyjnego z funkcją pary umożliwia przygotowywanie zdrowych i smacznych kotletów mięsnych i ryb, przy znacznym zmniejszeniu ilości tłuszczu niezbędnego do przygotowywania potraw. Dzięki czemu do minimum ograniczone zostały potrawy smażone.
W piecu przygotowywane są również warzywa na parze, które charakteryzują się większą ilością cennych witamin i mikroelementów od tych, które są gotowane w wodzie. Doposażenie kuchni pozwala również na urozmaicenie jadłospisu o nowe dania, które będą wykonywane na miejscu np. ciasto i bułki drożdżowe czy muffinki, co bez wątpienia pozytywnie wpłynie nie tylko na ich walory smakowe, ale także zdrowotne (mniejsza ilość cukru, zastosowanie mąki pełnoziarnistej, orkiszowej czy ryżowej, które mają wyższą zawartość składników odżywczych, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz witamin i minerałów).
A wszystko po to, by jeszcze lepiej wspierać zdrowie i rozwój naszych uczniów!